Despre uleiul de măsline, cu ciudă

Dieta de ţaţă, aşa cum îmi place mie să numesc conduita alimentară rezultată din lectura excesivă a revistelor colorate, postulează că uleiul de măsline e mai bun decât orice alt ulei. Păi, hai să vedem.

Din punct de vedere caloric asta este o mare vrăjeală, fiindcă diferenţa dintre valorile energetice ale uleiurilor vegetale nu trece de 5 la sută. Cu alte cuvinte, 100 de grame de ulei de floarea soarelui au 930 de calorii, în timp ce 100 de grame de ulei de măsline au 890 de calorii. Kilocalorii, desigur.

Din punct de vedere al fluidului de prăjire... hmmm... să fim serioşi! După părerea mea, uleiul de măsline gătit pe un aragaz normal nu reuşeşte să ajungă la temperatura adecvată unei fripturi bine pătrunse. Cât despre presupusele substanţe nocive rezultate în urma pirolizei uleiului de floarea soarelui, hehe, nu porniţi chimistul din mine!

În salate, uleiul de măsline are, într-adevăr un rol superior celui de floarea soarelui. Asta dacă îţi place aroma măslinelor. Eu mă dau în vânt însă după seminţele de floarea soarelui şi mi se pare că o salată ce aromeşte discret a seminţe e cel puţin la fel de remarcabilă ca una care miroase a măsline. Problema e că ulei de primă presă din seminţe de floarea soarelui nu se găseşte pe nicăieri.

Dacă e să merg până la capăt şi să stârnesc mânia, o să spun că suntem de fapt în mijlocul unui război comercial, în care suntem perpetuu aburiţi că tot ceea ce mai producem şi noi pe aici din punct de vedere culinar e prost, îngraşă sau e demodat. La ideea asta se raliază imbecili care citesc gazete la televizor, ploade ce scriu pe glossy şi care nu-s în stare să facă o omletă şi, desigur, specialişti duşi periodic să vadă livezile de măslini. Duşi pe banii altora. Cât despre Homer, care cânta uleiul de măsline... Hai să spunem că poate nu ştia omul că mai există şi alte uleiuri.

2 Responses

  1. e o chestia cu uleiul de masline...fiind mai scump doar ungem tigaia cu o picatura,asa am rezolvat problema caloriilor.tot ce ati spus mai sus a trecut des si prin mintea mea dar nu am stiu sa o povestesc asa frumos ca dv
  2. Ei Dane, mai e ceva de adăugat: nu peste tot găsești ulei bun de floarea soarelui - exemplu, Olanda. Când am venit eu aici pentru prima dată și am dat iama în supermarketuri cu gând să cumpăr mălai și ulei de floarea soarelui am fost foarte dezamagita. Nu am făcut mămăligă (numită Polenta pe aici, posh măi, nu?) ceva ani iar uleiul de floarea soarelui l-am aruncat că nici de lampă nu era bun. Serios, sinistru! Am trecut pe ulei de măsline și după ce m-am obișnuit cu el nici nu îmi mai trebuie cel de floarea soarelui. Făină de porumb am găsit până la urmă în magazinele mici ale turcilor sau chinezilor. Te cred că teoretic cel de floarea soarelui e mai „bun” decât cel de măsline dar un lucru e sigur, experimentat pe stomacul meu: de când folosesc numai ulei de măsline nu mai am probleme de digestie. Nu am explicația științifică dar este sigur mai ușor de digerat. Succes la scris.

Leave a comment