Ghiocei bionici: Galileo, RomCon şi dorinţe

Duminică, am aflat de pe facebook, că sunt laureatul premiului revistei Galileo pentru cel mai bun volum (publicat de un autor român în 2011), în urma unei competiții în care au votat doar abonații revistei. Și m-am bucurat ca la 19 ani, la vârsta primelor recunoașteri literare din cenaclul de proză pitit în pântecele Casei Sadoveanu. Să mă explic.

De-a lungul vremurilor am primit tot felul de premii: unele de conjunctură – la diferite manifestări ad-hoc, unele extrem de prestigioase – Vladimir Colin sau cel al USR Iași, iar altele de-a dreptul ilare, cum ar fi ultima încurajare de la EuroCon. Galileo e însă, într-un fel, cel mai important premiu al meu de până acum, fiindcă el atestă pentru prima dată aprecierea publicului pe care mi-l doresc aproape: acela dispus să facă actul elementar de a plăti ceea ce scriu eu, acela față de care nu am nici o scuză dacă dau greș. acela pentru care mi-am modelat scrierea timp de ani lungi. Cu riscul de a supăra pe careva, trebuie să recunosc faptul că prețuiesc mai degrabă juriul agregat al cumpărătorilor DemNet în fața oricărui alt fel de grup deliberativ, fără ca asta să diminueze însă în vreun fel respectul pe care îl port multor oameni din SF-ul românesc.

Voi merge deci la Final Frontier, la București, cu multă bucurie și cu mândrie. Iar dacă vreunul dintre cei care se întâmplă să citească rândurile astea va fi pe la târgul de carte F&SF de acolo, îl provoc la o dezbatere cu tema Politica viitorului și viitorul politicii. Amănunte privind ora... cât de curând.

X X X

În cu totul altă ordine de idei, mărturisesc că, de vreo câteva zile fac planuri de călătorie către Timișoara. Am de gând să particip la manifestarea de acolo, de la sfârșitul lunii martie și mă duc cu inima deschisă, ca să întâlnesc prieteni vechi: pe cei de la Quasar, cu care se pare că e mai simplu să ne vedem la 700 de kilometri distanță decât la Iași, pe entuziastul Cornel Secu, care m-a invitat acum câțiva ani la niște Zile Helion organizate absolut impecabil, și pe dragul meu oltean Viorel Pârligras, de care mă leagă o duioasă prietenie, dar și mândria de a fi menținut poate cea mai lungă serie de BD din presa românească.

Încerc din răsputeri să ignor accentele polemice care au izbucnit deja în jurul acestei manifestări. Știu că a mai fost un RomCon la Atlantykron și singurul motiv pentru care nu am fost prezent acolo (dincolo de faptul că nu m-a invitat nimeni, chestie care nu m-a incomodat însă niciodată să merg undeva) este alergia mea apropiată de șoc anafilactic legată de înțepăturile de insecte. Toate astea nu înseamnă însă că, vai mie!, deceniile în care m-am agitat prin fandom, nu mi-au impus niște criterii de legitimitate și de reprezentativitate, pe care nu voi ezita să le enunț cu hotărâre dacă va fi absolut necesar.

Privind la zloata cenușie ce mi-a devorat nămeții mândri și imaculați din curte, tânjesc la flori de primăvară și mă tot gândesc la cum ar fi să avem un public constant și plătitor de vreo zece mii de oameni în SF-ul românesc. Ar trebui însă să înțelegem că o asemenea piață nu se poate agrega decât dacă facem eforturi de reglementare și de asociere pe criterii limpezi și profesioniste. Nu trebuie să ne iubim. Poate că nici nu e nevoie să ne respectăm cine știe ce. Ajunge să înțelegem că vâslim în aceeași barcă. Vezi lujeri de ghiocei bionici, mi-a zis un amic, deloc sefist când i-am mărturisit visul meu de unire și de pace. Se prea poate, dar altfel n-aș fi eu însumi.

6 Responses

  1. Felicitări pentru premiu și mă bucur că, deocamdată, sînt în grafic cu ceea ce am spus despre DemNet. Mă bucură și reacția ta vizavi de premiile Galileo, înseamnă că nu am greșit cînd le-am înființat, dorind să facem niște prmeii care să fie acordate de cititori, singurii care, pînă la urmă, ne judecă, ne validează și pot face ca treaba asta cu scrisul să poată fi o meserie (dacă și numai dacă sîntem îndeajuns de buni încît să-i convingem pe cît mai mulți să ne cumpere cărțile). Sperăm ca rezultatele votului, an după an, să impună aceste premii pe plan național și nu numai. Sînt cîteva site-uri străine care au primit comunicatul nostru și l-au și publicat, semn că ceea ce se întîmplă la noi nu mai este doar o afacere internă. De-abia aștept să ne revedem la București, la Final Frontier, tîrgul de carte SF, unde vii ca invitat special al tîrgului, lucru pe care, modest cum te știm, ai omis să-l spui. La mai mare!
  2. Felicitari si la cat mai multe premii (si vanzari!)! Sunt de aceeasi parere privind Premiile Galileo, iar recunoasterea valorii DemNetului nu a fost o surpriza, cred, pt nimeni.
  3. liviu radu
    Felicitari pentru premiu, il meritai pe deplin!
  4. Felicitări pentru premiu. Sunt de acord cu dumneavoastră vis-a-vis de legitimitatea jurizării/premiului. Ne vedem la Timişoara!
  5. cristina
    Felicitări, măestrică! Și la mai multe! Sper să ajung curând să citesc și eu ultima ta carte..
  6. La aceasta ediţie am participat la votari şi cu sinceritate ai avut un vot si de la noi!

Leave a comment