Ditamai cărămida! Ăsta a fost primul gând care m-a încercat atunci când Horia Ursu mi-a comunicat dimensiunea noii ediţii a Abaţiei, care se va lansa oficial, deodată cu DemNet, la Gaudeamus, sâmbătă, 26 noiembrie la ora 14:30, la standul editurii Millennium Press. Volumul, care va avea 800 de pagini şi va costa 75 de lei, adună între copertele sale Abaţia, Blestemul Abaţiei şi Abaţia infinită, propunând un adevărat maraton ficţional. Nu vă spun mai multe acum. Prefer să vă las să citiţi un fragment din ceea ce scrie Cătălin Badea Gheracostea în prefaţa noii ediţii.
„Apariţia Abaţiei lui Dan Doboş în ediţia omnibus de la Millennium Books este un moment istoric, pentru literatura română, şi nu doar pentru SF-ul scris în româneşte.
Dan Doboş a crezut şi crede în cartea sa, alături de câţiva prieteni şi câteva mii de cititori. Cu omnibusul Millennium Books li se face tuturor dreptate. Criticii care nu vor scrie despre Abaţia de-acum îşi vor arăta nu specializarea pe nişe ale literaturii generale care se cred majore, ci snobismul şi ignoranţa, lenea şi reaua-credinţă. Cititorii împătimiţi ai genului nu vor recunoaşte decât trama generală, personajele şi anumite dialoguri din primele volume, lumea ficţională rămânând aceeaşi, însă explorată şi descrisă mult mai coerent şi, de multe ori, într-un registru spectacular mai elaborat, străin de un Deus ex Machina periculos de apropiat în prima ediţie; a doua ediţie prezentând însă, şi asta este ceea ce cred cu tărie, adevărata Abaţie, cea din intenţia artistică veritabilă a lui Dan Doboş. Cititorii ocazionali sunt norocoşi că au prins în mâini o carte totală, epurată de intervenţiile străine zisei intenţii artistice.
Se poate spune că aveţi în faţă o nouă carte cu un vechi titlu. Dacă nu aş simţi un fior de blasfemie, aş spune că Abaţia de la Millennium Books este ca Evanghelia lui Matei pe lângă Evanghelia lui Marcu, respectiv Abaţiile precedente. Ambele sunt canonice, spun aceeaşi poveste, cu acelaşi mesaj, numai că omnibusul este mai complet, are mai multe pilde, scene, întrebări şi trimiteri, inclusiv teologice, întocmai cum Matei este mai mare decât Marcu.”
11 Responses