Simulări politice, simulacre de politicieni

  • considerații despre miza politică a luptei din jurul titlului de Capitală Europeană a Culturii

 

Observațiile și participarea nemijlocită la vreo douăzeci de runde de alegeri de tot felul, mi-au dat un soi de înțelegere suis generis a gesturilor unorSimt nevoia unei explicații oameni politici. Multe lucruri care par disparate se înlănțuie în mintea mea într-o tulburătoare sarabandă cauză-efect, al cărei capăt nu se unește însă cu concluzia îndrăzneață a tomiștilor, care îl vedeau acolo pe Dumnezeu, ci cu rânjetul lui Machiavelli, care ne-a învățat că axele simple ale politicii sunt în continuarea slăbiciunilor create de dorința accederii la putere.

Mă întreb care ar fi cel mai puternic argument al cuiva care ar dori ca administrația PSD -- Nichita să piardă catastrofal alegerile din 2016? Ar fi dosarul penal al primarului, dar argumentația e greu de creat când te apasă pe opinie o adevărată chintă penală -- Fenechiu, Chioariu, David, Adomniței, Prisecariu. Ar mai fi tăierea teilor. Mda... Cauza asta a adunat peste unsprezece protestatari data trecută. Dar ura ieșeanului obidit față de vampirul Nichita? Nici aici nu merge, fiindcă la mitingul/strângerea de semnături pentru referendumul de demitere au fost mai mulți ziariști decât cetățeni nemulțumiți. Mai e autostrada Iași – Târgu Mureș care ar putea fi decontată de PSD care a izolat Iașul. Ăsta e un punct tare! Problema e că pare blestemat: cum vorbește cineva de asta, cum o sfeclește penal. În plus, autostrada e în masterplan și nici liderii liberali de la București nu mai au declarații pe această temă. Și atunci cum câștigi alegerile locale, mai ales că porți în cârcă povara strânsurii portocalii și e greu să zici că mâncarea nu s-a ieftinit după scăderea TVA? Logica simplă indică să privești cu atenție spre promisiunile electorale. Hmmm, dar și aici e ghinion! Șantierele n-au fost electorale, fonduri europene au venit mai multe decât în alte județe, Spital Regional se face...

Aaaa! dar uite chestia asta cu Capitala Culturală Europeană! Nichita a zis că se va ocupa de personal de proiect! Din păcate, calendarul e potrivnic. Rezultatul nu se va da decât după alegerile locale din iunie 2016, fiindcă e greu de crezut ca Iașul nu va intra pe lista scurtă în urma primei selecții, cea din toamna anului 2015. Asta dacă nu cumva... Dar dacă nu intră pe lista scurtă?! Ce pleașcă! Un asemenea eșec ar compromite definitiv sarcina oricărui candidat din partea PSD. Așa că începi: te dai cu fundul de pământ, zici că s-a furat, că e incompetență, că suntem întârziați și retardați deopotrivă, mai bagi niște zei canibali, ce mai știi tu din clasa a treia, mai plătești niște ziariști culturnici de pe la un festival, mai scoți pe gură niște enormități, gâdili orgoliile locale. E clar! Asta e direcția de atac! Ca să îl dărâmi pe Nichita și pe ai lui, Iașul nu trebuie să intre pe lista scurtă.

 

Dar ce faci dacă ești pesedist, vrei să candidezi și greutatea ta culturală te face absolut sigur că Iașul va trece fluierând de preselecție? Păi, prima măsură e să îi lași pe liberali să se bată pe direcția asta, fiindcă tu știi din start că nu te intersează victoria finală, ci doar cea de etapă, fiindcă aia contează din punct de vedere electoral. Așa, dar ce te faci cu „zeul muribund” Nichita, fiindcă lumea cam asociază cu el acest proiect? Cum îți marchezi teritoriul la Fundație? Te uiți în jur și-l vezi pe Doboș. Nu-l placi. E gras, chior, e „om artistic” de ăsta care vorbește cu „cuvinte din dicționar” și, mai ales, nu și-a ascuns niciodată prietenia față de Nichita. Știi că nu va ezita să zică de rolul lui Nichita în eventualul succes și asta te încurcă rău. Hmmm. Ia să-l dăm afară! Mai întâi îl păcălim, apoi îl compromitem în fața colegilor și a opiniei publice! Ce minunat! El va fi chiar de vină dacă nu se intră pe lista scurtă. El și cu Nichita! Așa că faci o comisie imposibilă, îl proptești acolo și îi urezi la revedere, mai ales fiindcă ești fanul unei doamne cu decolteu adânc care vrea să vină director executiv.

Astea sînt mizele politice ale luptei din jurul Fundației: unii speră să nu intrăm pe lista scurtă ca să aibă muniție în campanie, alții îs supărați că proiectul ăsta e prea legat de numele lui Nichita, pe care îl văd deja la lada de gunoi a istoriei. Iar Cîntic, Aftene și Doboș încearcă să facă totuși să se întâmple ceva pentru ieșeni.

De ce m-am inclus și pe mine, din moment ce-s demisionar? Fiindcă de astăzi voi sancționa în scris toate enormitățile care se vor debita la adresa Fundației, a conceptului și a proiectului de strategie. Pentru mine e o eliberare să ajung în postura în care să pot să spun ce am de zis!

PS La Fundație sunt, desigur, și alte mize. Dar despre ele, data viitoare.

 

 

 

No Comments Yet.

Leave a comment