FILIT și FIE – despre nedreptatea dublei măsuri

fieCu riscul de a fluiera în biserică, vreau să prezint comparativ ceea ce s-a întâmplat la FIE cu ceea ce (s-ar putea) să se întâmple la FILIT. Nu comentez, prezint doar fapte, fiindcă mi se pare profund incorect ca invitația PSD la transparență să fie arsă pe rug în condițiile în care comportamentul grosolan de-a dreptul al președintelui PNL Iași Marius Dangă față de FIE și campania de presă a Suplimentului de cultură și a blogurilor asociate sunt tratate cu indulgență, inclusiv de primarul interimar Mihai Chirica.

Cine și ce decredibilizează?

Organizatorii FILIT deplâng decredibilizarea festivalului din cauza unei campanii de presă și a presiunii factorilor politici, ceea ce a dus la lipsa de interes a unor firme pentru licitațiile MLR. Părerea mea este că lipsa dorinței de implicare a firmelor în licitațiile FILIT se datorează într-o proporție covârșitoare neplăcutului și poate nedreptului accident penal din CJ, care l-a prins și pe dl Adomniței, perceput de opinia publică națională drept cel mai mare suporter al FILIT. Argumentul este experiența personală absolut similară: împreună cu Cosmin Coman, președintele interimar al FICCE și organizator FIE din partea Primăriei, am avut de-a face cu un artist care ne-a spus în clar: „Băieți, dați banii înainte, fiindcă altfel nu mă urc pe scenă. Nichita e arestat, așa că nu risc.”

Agresiunea factorilor politici locali? Păi, cu tot respectul, comunicatele PSD despre FILIT sunt adevărate osanale în raport cu panseurile sulfuros-purulente ale dlui Dangă în CL față de FIE și de logo-ul candidaturii europene a Iașului. Oare susținătorii de azi ai FILIT își însușesc judecățile de valoare ale finului hermeneut Dangă, președintele PNL Iași, autorul fabuloasei sintagme „zeu canibal” și a unei delicioase confuzii între mit și metaforă?! De ce ar fi mai puțin maligne perpetuele insinuări și acuze de furt din bani publici ale președintelui PNL Iași adresate în special mie decât invitația la a prezenta un raport amănunțit adresată lui Dan Lungu?

Referitor la campaniile de presă împotriva FILIT, remarc absența citatelor, a exemplelor clare. În ceea ce privește FIE, eu pot cita două grupaje ale unui organism de presă condus de un membru al staff-ului FILIT, beneficiar direct de plăți de pe urma festivalului din 2013, care postula dinainte să înceapă FIE că acesta va fi un fiasco. Pentru a spune adevărul, trebuie să mărturisesc însă că Dan Lungu s-a distanțat, într-o discuție privată, de poziția respectivului organism de presă.

 

Despre transparență

Cât de transparent să fie FILIT? întreabă organizatorii. Aici am două standarde limpezi:

  • standardul instituțional derivat din procedurile Primăriei. Sugerez președintelui PNL Iași, dl Dangă, să prezinte colegilor de la MLR procedurile după care se face chiar în aceste zile raportul pentru FIE, în privința parteneriatelor culturale și modul de raportare pe care, de pildă, l-am folosit pentru finanțarea de aproape 7000 de lei pe care Primăria Iași a acordat-o Bibliotecii Județene pentru organizarea a 23 de activități în FIE.
  • standardul moral impus de Comitetul Director al FICCE care a invitat Primăria, prin persoana dlui viceprimar interimar Daniel Mătăsaru, să nu mai facă nici o alocare bugetară până când serviciul de audit al Primăriei nu decide că banii au fost cheltuiți corect. Și asta deși absolut toate deciziile din FIE au fost luate de mine împreună cu Cosmin Coman, președintele FICCE, cu excepția celor care implicau sume de peste 5000 de lei, asupra cărora eu nu aveam competențe decizionale ci doar consultative. Toate aceste bugete trecuseră anterior prin plenul CL și prin Comitetul Director al FICCE.

Vorbesc de standard moral fiindcă FICCE e un organism de drept privat, care, în ciuda părerilor dnilor Mătăsaru și Chirica, nu e obligat să aibă proceduri la fel de stufoase precum Primăria. La limită, dacă aș avea ceva de ascuns, aș face plângere penală pentru abuz în serviciu tuturor celor care au hotărât și acum analizează după standarde bugetare cheltuirea banilor într-un organism de drept privat, de la inițiatorii măsurii, la funcționarii care controlează acte pe care, teoretic, nu au nici proceduri și nici dreptul să le consulte, fiindcă FICCE are propriul cenzor, ale cărui drepturi și îndatoriri sunt uzurpate grosolan.

Nu m-am opus acestor controale, ba chiar le-am salutat deși, în esență, ele sunt ilogice și nelegale. Am considerat însă că în atmosfera de isterie creată de președintele Dangă și deloc atenuată în consiliul local de PSD, e mai bine ca totul să fie extrem de clar. Mă aștept chiar la mizerii și înscenări, dar o să le iau pe toate pe rând.

 

Bătălia pe proiecte și mâhnirea personală

Dar oare chiar nu e evident ce se întâmplă? Încerc o deslușire în câteva puncte succinte.

  • dintr-un motiv de neînțeles pentru mine, Mihai Chirica crede că Gheorghe Nichita nu se va mai întoarce la primărie, iar dacă se va întoarce, îi poate opune un grup eterogen de consilieri PSD, PNL și independenți.
  • Mihai Chirica dorește să-și lipească imaginea de toate proiectele care l-ar putea avantaja la următoarele alegeri și să o șteargă pe cea a predecesorului său, și a pornit o ofensivă greu de înțeles împotriva FICCE și FIE. Altfel nu se explică lipsa sa de reacție cu privire la acuzele PNL față de directorul FIE, coroborată cu „sfertul de oră” care a durat până l-a sunat pe Dan Lungu ca să resusciteze FILIT.
  • într-o limpede opoziție cu curentul de opinie din CJ și într-o relație de colaborare cu grupul de consilieri din jurul președintelui PNL Iași, Marius Dangă, evidentă până și pentru PNL, a încercat să-și ia în portofoliu și FILIT.
  • ideea deloc corectă față de colegii de partid de la CJ cum că (spre deosebire, chipurile, de ei) el nu va interfera în organizarea FILIT este de-a dreptul ilară. O să povestesc curând despre raliuri cultural-educaționale, despre modul în care a trebuit să tac adânc în fața Oltiței Cîntec în momentul în care critica un anumit segment al FIE, despre cotitura „ca la Ploiești” cu privire la acceptarea unui text de-al lui Călin Ciobotari într-o manifestare FIE, despre excelenta rezervă de cadre care este Universitatea Apollonia pentru FICCE și multe altele. Nu se va implica! Haida de! Asta e ca aia cu teii!
  • Mihai Chirica i-a lăsat în ofsaid pe pesediștii din CJ. El „l-a emoționat” pe Dan Lungu cu susținerea sa instantanee, care implica în mod extrem de discutabil ideea că ar exista cineva care să dorească desființarea FILIT.

Aș putea continua, dar textul e deja prea lung și nu mai pot să mă abțin să scriu ceva și într-o notă personală legată de inadecvarea mea, mai puțin zgomotoasă decât a altora, la ceea ce se întâmplă zilele astea. Întâi de toate nu cer mila sau susținerea nimănui. Milă, n-am nevoie, susținere... n-am avut buget de drepturi de autor la FIE. Cert e însă altceva: presupunând că un spiriduș galben m-ar fi invitat să mă implic în FIE undeva pe Lună, aș fi refuzat fără emoții și folosind cuvinte care au intrat ceva mai recent în DEX. 

No Comments Yet.

Leave a comment