Prostia, reclamele şi ardelenii

Nu mai rezist. Dacă nu-s destul de iute de deşte sau mă încleştez intempestiv într-o pauză de programe, din plasma-mi muribundă se revarsă spre mine o cacofonie de ode închinate ardelenilor. Aţi ghicit, e vorba despre calupurile de reclame. (Sună asta cu calupuri, numai bună de ocazionat o bâlbă monumentală.)

Că e vorba de un pate janghinos, plin de E-uri şi vândut în cutii de tablă, de un iaurt în care au prăsit bacterii ce dau enzime doar de ei ştiute sau de o brânză absolut anonimă, vândută mediatic a fi telemea, dar prezentată video ca fiind o bucată anonimă de caş, toate alimentele îs „ca-n Ardeal”. Oooo, da! Aş saliva la auzul cuvântului Ardeal mai ceva decât câinele lui Pavlov căruia i s-a stors o lămâie-n bot dacă s-ar vorbi despre brânza de Năsal, despre palinca de Bistriţa sau despre caşul sărat de la Sibiu! După cum, trebuie să recunoaştem, că e destul de problematic să asociem ideile de sănătate şi de gastronomie ardelenească, ştiut fiind că din părţile alea vine obiceiul consumului îndesat de slană.

N-au însă legătură ardelenii cu imbecilii care fac reclame şi mai ales cu cârnăţarii care le aprobă în calitate de clienţi. Aş putea jura că respectivele clipuri îs făcute de nişte băieţi lăţoşi ca un mioritic, al căror univers gastronomic e circumscris şoturilor de tequilla şi bucătăriei arăbeşti din gheretele de tablă.

14 Responses

 1. DAS
  Domnule 'jurnalist',lasand la o parte preferintele noastre culinare,din punctul meu de vedere Ardealul este spuma acestei tari,nu poti compara Ardealul cu Oltenia plina de jegosi si tigani corciti cu romani.Asta-i adevarul,si nu sunt singurul care spune asta.Sa dea Dumnezeu ca mai devreme sau mai tarziu Muntii Carpati sa reprezine un zid impenetrabil intre Ardeal si restul(Moldova,Oltenia etc.)Sa aveti o zi frumoasa.
  • UNGUR NENOROCIT ( SAU ARDELEAN TÂMPIT ) ,cum poți să debitezi asemenea inepții . De fapt este explicabil , Ardealul , fiind leagănul inculturii din România . Ești un anafabet ordinar ! Rușine să îți fie !! !
  • deaici
   vorba lui Lapusneanu: Ardelean, da prost
  • ghita
   polul prostiei e in ardeal si in banat ......este evident din moment ce zonele astea sunt sterile intelectual, nimic bun nu a iesit de acolo niciodata.....poate si de asta au stat sub ocupatie pana acum cateva zeci de ani
 2. ( mă adresasem ,,domnului ,,DAS,, )
 3. Dan Doboş
  Zău că n-are sens să ne potrivim tuturor acriturilor portocalii! Ajunge să contabilizăm încă una imbecilă: No hai la un Lays!
  • Radu
   Eu sunt clujean. Eram mandru de a fi ardelean. De cand cu Boc prim ministru, mi-a trecut. Dar despre reclamele cu napolact vreau sa spun ceva. Acum cativa ani lucram la o institutie de control la CLuj. Si primim o sesizare despre Napolact. Mergand acolo aflu ca produsele napolact sunt facute cu lapte din ungaria ! Si citin ce scrie pe produse: CU LAPTE DIN INIMA ARDEALULUI, m-am enervat si am scris la protectia consumatorilor la bucuresti, sa ii oblige sa scrie CU LAPTE DIN INIMA UNGARIEI sau sa nu mai scrie nimic de ARDEAL. Rezultat: o vreme au scris pe produse: CA ODINIOARA ! Acum au revenit la acelasi slogan cu ardealul. MAri gunoaie ! Si Napolact si protectia consumatorului.
 4. Paul
  No domnule,departe-i Cluju? Da' motoru' ista cu patru gume,un'e mere?
 5. io
  das asta e prea prost...si cu asta am zis tot!!!
 6. Iulian Boz
  Am intrat mai mult in studiul site-ului domnului Dan. Interesant si cred ca o sa insist putin asupra lui. Eu am crescut impartit intre Moldova si Ardeal, moldovean din Jud. Botosani la origine, liceu si inca vreo cativa ani petrecuti in Brasov, asta ca sa inteaga lumea despre ce vorbesc. Felicitari pentru articol si imi cer eu scuze pentru DAS, care e o exceptie, o rusine a Ardealului. Reclamele subliniate oricum nu au nici o legatura cu adevaratul Ardeal si nici nu cred ca dl. Dan a vrut sa faca vreun apropo rautacios la adresa ardelenilor, numai ca asa au perceput altii mesajul. " ... fiecare padure cu uscaturile ei "
 7. relu
  Tin sa va salut domnule Dobos, ingteresant articolul si chiar pot confirma ca cele scrise mai sus avand unele amintiri de cand lucaram in fabrica de preparate din carne a domnului "MARCEL", pe care sunt convins ca le-ati gustat la unul din gratarele organizate pe dealul din Tomesti:)), vreau sa amintesc faptul ca "fainosagurile" cum le zic astia prin reclame nu ierau decat niste butoaie de 200 litri capsate si congelate, care veneau din nush ce tara si care contineau tot felu resturi din abatoarele fermelor straine, de nu iti venea sa te uiti la ele..... cat despre ardeleni toata stima dar ca mai au de lucrat putin la viteza:)))
 8. andrei
  Si... domnule Dobos... vi s-a indeplinit dorinta si se vorbeste si de Nasal prin calupurile de publicitate... Ce ziceti? E mai bine, e mai rau? Reflecta ce se-ntampla pe acolo sau tot fainosaguri?
  • Dan Doboş
   E bine! Nu ai ce comenta despre brânzeturile alea! Cât despre clip... Ratează cu grație să sublinieze cât de specială e peștera aceea.
 9. In sfarsit cineva este frustrat de reclamele stupide cu ardeleni - credeam ca sunt singurul ;) Si eu sunt de parere ca sunt create de copywriteri de 20 de ani care baga la greu pizza si bere, dar nevinovati dpdv intelectual... vinovati fiind cei care aloca buget pentru panaramele alea (producatorii de pateu si iaurt) Si ca sa nu dau din gura degeaba, am hotarat sa ma implic personal - am sunat 3 zile la rand la RadioGuerilla din masina, ca sa le spun ca au o reclama stupida cu zilele agriculturii si cu ardeleni "mitici" (de Bucuresti adica) ;) in rest, si eu sunt jumatate ardelean... si in plus am citit Abatiile ;)

Leave a comment