Grasul e cel mai dispreţuit dintre pământeni

Acum vreun an şi jumătate, mergeam prin bazarul ieşean, cu ochii după instalaţii pentru decorarea casei de Crăciun. Deodată, în faţa mea, apare un fost vecin din blocul de pe Bahlui. Era Săndel care, cu o voce în care bălteau urgenţa şi îngrijorarea, m-a întrebat:

– Danicu, dar ce-ai păţit?

Danicu îs eu, ăla din copilărie.

– M-am operat la ochi, îi zic, crezând că se referă la fundurile de borcan pe care le port pe nas.

– Nu, frate! De ce eşti aşa de gras?

– Îmi place să mănânc salam, Săndele! Şi mai şi beau! am exclamat sonor şi am plecat cu un zâmbet în colţul gurii.

Săndel a făcut ceva facultate, de când a înşelat o vecină cu nişte bani pentru mobilă. Schema a fost extraordinar de elaborată: i-a luat banii, a pretins că se duce la fabrică şi a şters-o. L-au prins în şase ore. Nu a citit probabil mai mult de zece cărţi în viaţa lui, sunt convins că silabiseşte, e mic, are burtă, e vânzător în bazar, nu are familie şi nici cine ştie ce posesiuni. Cu toate astea, am văzut în privirea lui un dispreţ profund, am perceput aproape material senzaţia sa de satisfacţie amuzată, asezonată cu aroganţa unei superiorităţi în care credea cu toată fiinţa lui. Am realizat atunci că grasul e cel mai dispreţuit dintre pământeni.

Şi nu e aşa, boieri dumneavoastră? Ia să vedem:

 • peste cinci milioane de români au votat un personaj ipocrit, inconstant, grobian şi care îi urăşte pe premianţi. E însă slab.
 • avem miniştri care nu ar trece clasa la geografie dintr-a cincea într-a şasea sau care şi-au dat bacalaureatul la o vârstă la care eu unul terminasem facultatea. Amândoi îs slabi.
 • milioane de români se uită zilnic (unii chiar bălesc) la femei de gumă, siliconate şi botoxate, ale căror panseuri se ridică la densitatea ideatică a unor gângureli de prunc. Junele îs de-a dreptul scheletice.
 • cărţile şi ziarele mor pe rugul tabloidelor ce deschid ediţia cu poze de oameni slabi şi dezbrăcaţi
 • un fost puşcăriaş, condamnat pentru înşelăciune, montator de chiloţi, e cel mai dorit burlac din ţară. E slab şi decoltat mereu pe piept.
 • soarta prostituatelor ce se vând piticilor cu bani preocupă o întreagă societate. Îs slabe însă.
 • ne închinăm la intelectuali a căror atitudine faţă de puterea politică care (vai, o cacofonie!) îi stipediază e mai greţoasă decât odele închinate odinioară tovarăşului. Toţi au feţe astenice şi siluete străvezii.
 • idolatrizăm un golan narcoman, care îşi bătea nevasta şi care nici cu şutul în minge nu ştie să dea prea bine. Dar poate poza în maieu şi cu şapcă.
 • avem ca modele de succes oameni de afaceri care au furat statul. Pe cel comunist sau pe ... ăsta, ce-o fi fiind el. Printre ăştia mai sunt şi graşi, e drept, fiindcă singura circumstanţă atenuantă a trupeşeniei e să ai sume neruşinate de bani şi nesimţirea de a te afişa în Bentley în ţara în care mulţi copii nu ştiu ce-i ciocolata.

Enumerarea de mai sus ar putea continua, dar cred că aţi prins ideea. Ei bine, în ţara în care se întâmplă toate astea, să fii gras e vina supremă. Degeaba eşti onest, muncitor, curajos, drept, cultivat, talentat, amuzant sau familist. Dacă eşti gras, eşti ultimul om!

O fi de râs, o fi de plâns? Hotărâţi, boieri dumneavoastră!

8 Responses

 1. LMariusLed
  Din toate cele spuse,se stie ca ai dreptate. In tarisoara asta asa .a fost.asa este.asa o sa fie. din pacate,aci se gandeste dupa un criteriu "bolnav". PS "Nu judec omul dupa aparente" SANATATE !
 2. Anonim
  Esti mult prea aspru cu tine. Noi te iubim, oricum...sanatos sa fii.
  • Dan Doboş
   Ei, eu oricum sunt deștept, frumos, onest și celebru. Rămâne să fiu și slab și le am pe toate. Ăsta e de fapt planul meu ascuns.
   • Exact, si daca ai fi slab si nu ai avea calitatile pe care le ai deja, nu stiu cat de mult ar conta...Si sa-ti mai spun un secret, slabii sunt la fel de nefericiti si prost vazuti...Or fi bolnavi oare, sunt prea saraci sa-si cumpere mancare, ia uite cum sta haina pe ei, ca pe gard...:) Asa ca sa fii plinut e OK...sau ma rog, solid...:)
    • Eu
     Plinut si solid sunt 2 notiuni total diferite. Plinut=grasime, solid=muschi. Nu-mi spune k nu ai alege unul solid fata de unul plinut!
 3. walter
  Am avut şi eu un mare complex al oebezităţii, de cand am lasat puternicul obicei al băutului de tutun şi am descoperit ca mancarea are ..... gust. Mi-a trecut. Deşi am citit intr-o perioada a copilariei timpurie, ascuns sub pătură si la lumina becului unui ceas ce trona langă pat o carte groasă si cam rufoasă pe care am luat-o de la biblioteca, stiu sigur ca nu m-a interesat cum arata autorul. De atunci am ramas fermecat de SF si atat. Lasă-ne ceva "oţelit" să citim şi nu să fii deloc jenat de apelativul mare.... PS cartea se numea "Războiul lumilor" şi aşa cum banui desigur si eu ma prefac a tine dieta.
 4. Dragul meu, În adolescenţă, pe la 18 ani, aveam un metru optzeci şi nouă şi şaizeci şi trei de kilograme. Am îndurat, cîţiva ani, tot felul de glume nesărate, apropo de aerul de la înălţime şi de bolile de piele şi de oase. După ce am muncit ceva vreme cu furculiţa şi cuţitul, am ajuns să fiu supraponderal şi să fac mereu glume pe seama mea în legătură cu asta. Nu numai că nu mă deranjează că am kilograme în plus - mă bucur că am scăpat de umilinţele îndurate pe cînd eram prea slab. Aşa încît... ai grijă ce îţi doreşti. :)
 5. Eu
  Hai sa te intreb o chestie: tie ce fel de femei iti plac? Grase sau normale? Iar daca spui ca grase, nu o sa te cred in vecii vecilor. Asta e omul si felul lui de gandire cu care l-a lasat Natura: sa puna pe primul loc fizicul atunci cand se uita dupa uno partener(a). Faptul ca dotarile psihice nu sunt prioritare vine cumva logic... avand in vedere ca civilizatia e o cucerire relativ recenta a omenirii. Inauntrul nostru am ramas cu aceleasi instincte primitive, care odata demult contribuiau la EFICIENTA perpetuarii si supravietuirii speciei omenesti. In alta ordine de idei, parerea mea e ca trebuie sa fii putin porky sa ajungi sa te ingrasi in ultimul hal. Numai cei ce nu au pic de vointa se vor ingrasa necontrolat. Pentru ca intotdeauna exista mancaruri mai usoare, si MISCAREA... ce tine sub control ingrasarea. Dar bineinteles ca e PREA greu pt multi sa faca o tura in jurul blocului si sa inlocuiasca "salamul" cu niste vinete, sau poate o salata bulgareasca. Atunci fratilor, carati-va crucea si nu va mai plangeti ca se uita lumea ciudat la voi. Va meritati soarta. Asta v-o spune cineva care s-a STRADUIT destul cu kilogramele in plus, si le-a invins! Pt k de la un anumit punct incolo.. e deja un fel de nesimtire fata de tine sa vezi k te umfli necontrolat si sa nu iei nicio masura. Cu toate calitatile psihice pe care le-oi avea in plus fata de unu slab!

Leave a comment